Uusimmat
Kauppakamarien tuoreiden vientiasiakirjatilastojen mukaan EU:n ulkopuolelle suuntautuvassa viennissä tarvittavien alkuperätodistusten määrä vuonna 2022 tippui 17 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna. Pudotus johtuu pääasiallisesti Venäjän alkuperätodistusten määrän vähenemisestä. Tuoreiden tilastojen mukaan viime vuonna eniten alkuperätodistuksia myönnettiin Turkkiin, Kiinaan ja Saudi-Arabiaan. Vielä vuonna 2021 Venäjä oli vientiasiakirjatilastoissa sijalla kolme Turkin ja Kiinan jälkeen, mutta viime vuonna Venäjä tippui kuudennelle sijalle. Myös Kiinaan viime vuonna myönnettyjen alkuperätodistusten määrä oli kokonaisuudessaan laskusuuntainen.
Kauppakamarien tuoreiden vientiasiakirjatilastojen mukaan EU:n ulkopuolelle suuntautuvassa viennissä tarvittavien alkuperätodistusten määrä vuonna 2022 tippui 17 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna. Alkuperätodistuksia myönnettiin vuonna 2022 reilu 57 000 kappaletta.
Keskuskauppakamarin kansainvälisen kaupan asiantuntija Hannele Visurin mukaan määrän laskuun vaikuttaa erityisesti Venäjän alkuperätodistusten määrän putoaminen sodan myötä.
”Pudotus johtuu pääasiallisesti Venäjän alkuperätodistusten määrän vähenemisestä. Vielä alkuvuonna 2022 Venäjälle myönnettiin noin 700 alkuperätodistusta kuukaudessa, sodan alettua noin parisen sataa kuukaudessa ja joulukuussa enää alle 100. Merkittävin pudotus oli heti ensimmäisten pakotepakettien jälkeen”, sanoo Visuri.
Maaliskuussa Venäjän alkuperätodistusten määrä tippui 60 prosenttia helmikuuhun verrattuna. Kokonaisuudessaan alkuperätodistukset Venäjälle vähenivät 71 prosenttia ja Ukrainaan 55 prosenttia vuonna 2022.
Eniten alkuperätodistuksia myönnettiin vuonna 2022 Turkkiin, Kiinaan ja Saudi-Arabiaan. Vielä vuonna 2021 Venäjälle myönnettiin kolmanneksi eniten alkuperätodistuksia, edellä vain Turkki ja Kiina, nyt Venäjä oli tippunut kuudennella sijalla.
Myös Kiinan alkuperätodistusten määrissä oli laskua. Viime vuonna alkuperätodistusten määrä laski yhteensä yhdeksän prosenttia vuoden ollessa kokonaisuudessaan laskusuuntainen, lukuun ottamatta kolmannen kvartaalin 24 prosentin kasvua.
Visurin mukaan tammikuu näyttää alkuperätodistusten määrässä joulukuuta paremmalta, jolloin laskua oli 23 prosenttia.
”Tuoreimman tilaston (19.1.) mukaan olemme edellisvuoden tammikuuhun verrattuna vain noin kuusi prosenttia jäljessä. Myös alkuperätodistusten määrä Kiinaan näyttäisi olevan kasvussa noin parikymmentä prosenttia, samoin kuin Arabiemiraatteihin. Turkkiin ja Saudi-Arabiaan määrä on pysynyt stabiilina”, sanoo Visuri.
Euroopan unionin yleinen alkuperätodistus (Certificate of Origin) osoittaa ensisijaisesti tavaran alkuperän, jotta kohdemaassa voidaan toimia tullaus- tai kaupallisten määräysten mukaisesti. Alkuperätodistuksia myöntävät kaikki Suomen 19 kauppakamaria. Keskuskauppakamari vastaa alkuperätodistusjärjestelmästä ja sen kehittämisestä.