Heinäkuussa alkava Suomen EU-puheenjohtajuuskausi osuu poikkeukselliseen ajankohtaan. Samaan aikaan nimitetään uutta komissiota ja sovitaan sen ohjelmasta. Suomen pitäisi myös päättää neuvottelut EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä. Myös uusi brexitin takaraja osuu lokakuulle, keskelle Suomen puheenjohtajuutta. Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi toivoo, että Suomi käyttää puheenjohtajana asemansa tehokkaasti edistääkseen unionin ja sen kansalaisten hyvinvointia tulevaisuudessa.
”Keskuskauppakamari toivoo puheenjohtajakauden ohjelmaan enemmän konkretiaa. Olemme esittäneet, että Suomi keskittyy puheenjohtajakaudellaan kauppapolitiikkaan, sisämarkkinoihin sekä tehokkaisiin ratkaisuihin ilmastopolitiikassa jotta Eurooppa pysyy mukana globaalissa kilpailussa. Sisämarkkinoilla erityisesti tieto- ja kiertotalouden edistäminen on tulevaisuutta ajatellen fiksua politiikkaa”, Romakkaniemi sanoo.
Hallituksen linjaukset Eurooppa-politiikan vahvistamiseksi ovat oikeansuuntaiset, Romakkaniemi kiittelee. Hallituksen painotukset heijastuvat Suomen EU-politiikkaan, sillä hallitusohjelman lähtökohtana on vahva, yhtenäinen ja toimintakykyinen Euroopan unioni.
“EU:n on oltava vahva, jotta se pystyy olemaan vahva ja itsenäinen globaali toimija voimapolitiikan vahvistuessa ja muiden monenkeskisten instituutioiden roolin ollessa yhä kyseenalaisempi”, Romakkaniemi sanoo.
Romakkaniemi iloitsee, että vaativan puheenjohtajuuskauden aikana eurooppaministerin salkulle on annettu sen ansaitsema painoarvo.
“Ensimmäistä kertaa Suomen historiassa meillä on ministeri, joka keskittyy vain eurooppaministerin tehtävään. Tulevalla puheenjohtajuuskaudella se tulee kuitenkin olemaan yksi vaativimmista tehtävistä. Hienoa, että meillä on Tytti Tuppuraisessa erittäin osaava ministeri sitä pestiä hoitamassa”, Romakkaniemi, joka tapasi ministeri Tuppuraisen tällä viikolla, sanoo.
Romakkaniemi muistuttaa, että puheenjohtajuuskaudella Suomi voi vaikuttaa tulevan komission työohjelmaan ja EU:n strategisiin painopisteisiin. Tämä mahdollisuus pitäisi osata käyttää oikein.
”Keskuskauppakamari toivoo, että Suomi ei jätä käyttämättä tätä ainutlaatuista tilaisuutta päästä vaikuttamaan Euroopan suuntaan”, Romakkaniemi sanoo.