Uusimmat
Keskuskauppakamari pitää erittäin tervetulleena hallituksen tämän päiväistä esitystä uudesta kustannustuesta, jonka tavoitteena on pienentää konkurssiin ajautuvien yritysten määrää koronatilanteessa. Tuki on erittäin suuri apu etenkin pienille ja keskisuurille yrityksille, joista moni joutunut koronakriisissä suureen ahdinkoon.
Kauppakamarit ovat aiemmin esittäneet, että valtio ottaisi väliaikaisesti kriisin ajaksi kantaakseen yritysten työnantajavelvoitteet. Tätä ei tullut, mutta nyt esitelty tuki on myös erittäin tervetullut asia.
“Elinkelpoisia yrityksiä ei pidä päästää kaatumaan. Elinkeinoministeri Lintilä on tehnyt erittäin hyvää työtä yritysten auttamiseksi. Haluankin lausua Keskuskauppakamarin puolesta hänelle ja koko valtioneuvostolle lämpimät kiitokseni”, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Romakkaniemi sanoo.
Romakkaniemen mukaan laajat henkilöstön lomautukset sekä verojen ja maksuaikojen lykkäykset ovat väliaikaisesti onnistuneet kannattelemaan yrityksiä yli tämän kriisin.
“Aika alkaa silti loppua. Toistaiseksi yritysten puskurit ovat kestäneet, mutta näin ei jatku loputtomiin. Kustannustuki tulee todella tarpeeseen niille yrityksille, joilta liikevaihto on romahtanut alta kriisin takia,”Romakkaniemi sanoo.
Ainoa kestävä lääke on luonnollisesti epidemian kuriin saaminen ja paluu mahdollisimman normaaliin. Satojen tuhansien lomautettujen joukko ei näy vielä työttömyystilastoissa, mutta siirtyy sinne kolmen kuukauden lomautusajan jälkeen. Työttömyyden kasvu alkaakin näkymään toden teolla kesä-heinäkuun vaihteessa.
Suomen talouden selkärankana oleville suurille vientiyrityksille kriisin vaikutukset tulevat hieman hitaammin. Niiden osalta ongelmia tullaan näkemään syksyllä, jos globaali tilanne ei kohene nopeasti ja kysyntä palaa. Niiden osalta kustannustuki ei auta.
”Suomen talouden ja työpaikkojen kehitys riippuu pitkälti siitä, näkevätkö yritykset Suomen jatkossa elinvoimaisena paikkana investoida ja luoda työpaikkoja”, muistuttaa Romakkaniemi.
”Pallo on nyt hallituksella. Syyskuun hallitusohjelman uudelleentarkastelu on paikka, jossa tarvitaan rohkeita rakenteellisia uudistuksia työmarkkinoille, sosiaaliturvaan ja julkisten palveluiden tuottavuuden kehittämiseen,” Romakkaniemi sanoo.
Keskuskauppakamari antaa omat esityksensä hallitusohjelman uudistamistarpeista kesäkuun aikana.