MEN lausunto 10/2007 Lapset

MAINONNAN EETTINEN NEUVOSTO

KESKUSKAUPPAKAMARI

Lausunto: 10/2007
Mainostaja: BR-Lelut
Mainos: TV-mainos
Annettu: Helsinki, 21.9.2007

Mainonnan eettinen neuvosto on saanut lausuntopyynnön kuluttajalta tv-mainoksesta, jossa mainostetaan kauko-ohjattavaa lennokkia. Lausunnonpyytäjän käsityksen mukaan mainos on kyseenalainen, koska siitä saa käsityksen, että hienojen tavaroiden mukanaan tuoma status on tavoiteltavaa. Mainos on omiaan vahvistamaan lasten välistä kilpailua tavaroista ja niiden avulla saavutettavasta suosiosta.

Mainostaja ei ole antanut neuvostolle vastinetta. Kirjelmät ja mainosmateriaali liitettiin jutun asiakirjoihin.

Mainoksen sisältö

Mainoksessa kuvataan kauko-ohjattavaa lennokkia. Mainoksessa todetaan: ”Tämä mullistava uutuus on vihdoinkin valmiina nousemaan ilmaan. Oletko sinä valmis ottamaan ilmatilan hallintaasi? XPV–kauko-ohjattava lennokki, joka kiihdyttää kuin urheiluauto, nousee kuin lintu ja kaverit katsovat kateellisina, kun teet mahtavimmat stunttisi uskomattomissa korkeuksissa. Miten korkealle sinä pääset? Osta XPV BR-Leluista tai Toys r Us –myymälöistä.”

Mainonnan eettisen neuvoston lausunto

Mainonnan kansainvälisten perussääntöjen 14 artiklan yhteiskunnalliset arvot a) kohdan mukaan mainoksessa ei saa esittää, että tuotteen omistaminen tai käyttäminen tekee lapsesta fyysisesti, sosiaalisesti tai psykologisesti muita samanikäisiä lapsia paremman taikka mainitun tuotteen puuttumisella olisi päinvastainen vaikutus.

Mainonnan eettinen neuvosto toteaa, että mainoksen pääosassa on itse mainostettavan tuotteen esittely. Mainoksessa ei korosteta asiattomalla tavalla tai huomiota herättävästi lelun statusarvoa. Mainitulla perusteella mainonnan eettinen neuvosto mainosta kokonaisuutena arvostellen katsoo, että mainos ei ole mainonnan kansainvälisten perussääntöjen vastainen.

Asian käsittelyyn ovat ottaneet osaa mainonnan eettisen neuvoston puheenjohtaja Outi Antila, varatuomari Arja Hiltunen, johtaja Jorma Miettinen, varatuomari Pirkko Mäkinen, toimitusjohtaja Mika Sarimo ja professori Liisa Uusitalo.

Outi Antila

puheenjohtaja

Paula Paloranta

sihteeri