MEN lausunto 1/2010 Lapsille sopimaton mainos

MAINONNAN EETTINEN NEUVOSTO

KESKUSKAUPPAKAMARI

Lausunto: 1/2010
Mainostaja: Oy Transmeri Ab
Media: Televisio
Asia: Lapsille sopimaton mainos
Annettu: Helsinki, 12.2.2010
Päätös: Vapauttava lausunto

Lausuntopyyntö

Mainonnan eettinen neuvosto on saanut kuluttajalta lausuntopyynnön televisiomainoksesta, joka lausunnon pyytäjän käsityksen mukaan on ICC:n markkinointisääntöjen vastainen, koska mainos vetoaa lapsiin.

Mainoksen sisältö

Lapsi sanoo äidilleen: ”Äiti, mul on iso hätä.”

Äiti vastaa: ”No tule sitten.”

Lapsi pyytää päästä Kallen vessaan: ”Mä tahdon Kallen vessaan!”

Äiti vastaa: ”Älä hölmöile, tule nyt.”

Lapsi toistaa edelleen: ”Tahdon Kallen vessaan” ja lähtee kävelemään ulko-ovelle.

Lopuksi mainoksessa kerrotaan: ”Kallen kylpyhuoneessa on Glade One Touch, huomaamattomampi kuin aerosolit. Ei enää pahoja hajuja, vain miellyttäviä tuoksuja. Glade One Touch.”

Vastine

Mainoksessa ei kehoteta ostamaan tuotetta eikä mainoksessa esiintyvää poikaa verrata kehenkään muuhun poikaan. Myöskään vanhemman arvovaltaa ei aseteta mainoksessa kyseenalaiseksi. Mainoksessa verrataan eri WC:iden tuoksuja keskenään. Mainoksessa todetaan huumorin keinoin, että on kivaa käydä WC:ssä, joka ei haise, vaan tuoksuu.

Mainostajan mukaan mainoksessa noudatetaan myönteisyyttä. Mainosta ei ole suunnattu erityisesti lapsille.

Mainonnan eettisen neuvoston lausunto

ICC:n markkinoinnin perussääntöjen 18 artiklan mukaan markkinoinnissa ei saa esittää lapseen tai nuoreen suunnattua vetoomusta, joka kehottaa häntä suostuttelemaan vanhempansa tai muun aikuisen ostamaan markkinoitavan tuotteen.

Mainoksessa mainostetaan wc-raikastajaa. Mainonnan eettinen neuvosto katsoo, ettei mainos sitä kokonaisuutena arvostellen ja mainostettava tuoteryhmä huomioon ottaen ole ICC:n markkinoinnin perussääntöjen 18 artiklan vastainen eikä siten hyvän tavan vastainen.

Asian käsittelyyn ovat ottaneet osaa mainonnan eettisen neuvoston puheenjohtaja varatuomari Outi Antila, varatuomari Arja Hiltunen, päätoimittaja Lauri Kontro, Director Sirpa Juutinen ja Senior Marketing Advisor Mika Sarimo.

Outi Antila
puheenjohtaja

Paula Paloranta
sihteeri