MEN lausunto 1/2008 Sukupuolten välinen tasa-arvo

MAINONNAN EETTINEN NEUVOSTO

KESKUSKAUPPAKAMARI

Lausunto: 1/2008
Mainostaja: Aleksi 13 Oy
Mainos: Sanomalehtimainos
Annettu: Helsinki, 1.2.2008
Päätös: Vapauttava lausunto

Kuluttaja on pyytänyt lausuntoa vaatteita myyvän liikkeen sanomalehtimainoksesta. Kuluttajan käsityksen mukaan mainos on hyvän tavan vastainen, koska siinä esiintyvä erittäin nuori tyttö on puettu aikuismaisesti ja esitetään seksikkäänä.

Mainostaja on antanut neuvostolle 17.12.2007 päivätyn vastineen. Kirjelmät ja mainosmateriaali liitettiin jutun asiakirjoihin.

Mainoksen sisältö

Mainoskuvassa esiintyy juhlavaatteisiin pukeutunut nainen. Mainoksen yläosassa lukee: ”Luxury Christmas Joulun avaus Aleksi 13:ssa! Huomenna ilmestyy pääkaupunkiseudulla upea Aleksin joulukuvasto.” Mainoksen alaosassa lukee: ”Torstaista sunnuntaihin kaikki tuotteet -20 % Tarjous normaalihintaisista tuotteista. Voimassa 25.11. asti. Kauneus- ja hyvinvointikeskus Pointissa -20 % Torstaina ja perjantaina kaikista tuotteista ja varatuista palveluista sekä Walter Optiikan silmä-laseista. Palvelemme myös sunnuntaisin jouluun asti.” Lisäksi mainoksessa on mainostajan logo ja yhteystiedot.

Vastine

Mainoksen tarkoituksena on kertoa, että mainostajan joulu- ja juhlavalikoimat ovat parhaimmillaan. Mainoksen malli on täysi-ikäinen, 19-vuotias henkilö. Hänet on valittu Suomen suosituimmaksi malliksi. Mainoskuva on erittäin kaunis ja onnistunut aikuisen naisen juhlailmoitus.

Mainonnan eettisen neuvoston lausunto

Mainonnan kansainvälisten perussääntöjen 4 artiklan 1 kohdan mukaan mainoksessa ei saa suvaita sukupuoleen perustuvaa syrjintää.

Mainonnan eettisen neuvoston hyvää markkinointitapaa koskevien periaatteiden 2 kohdan mukaan mainos on hyvän markkinointitavan vastainen, jos naista tai miestä käytetään katseenvangitsijana tai seksiobjektina ja sukupuolta käytetään alentavalla, väheksyvällä tai halventavalla tavalla tai jos naista tai miestä käytetään seksiobjektina tai asiattomasti katseenvangitsijana eikä sillä ole mainostettavan tuotteen tai palvelun kanssa mitään tekemistä.

Mainoksessa mainostetaan liikkeen joulu- ja juhlapukuvalikoimia. Mainoksessa on kuva juhlavaatteisiin pukeutuneesta naisesta. Saadun selvityksen mukaan malli on täysi-ikäinen. Mainonnan eettinen neuvosto toteaa, että naista ei ole esitetty mainoksessa alentavalla, väheksyvällä tai halventavalla tavalla.

Mainituilla perusteilla mainonnan eettinen neuvosto katsoo, että mainos ei ole mainonnan kansainvälisten perussääntöjen tai mainonnan eettisen neuvoston hyvää markkinointitapaa koskevien periaatteiden vastainen.

Asian käsittelyyn ovat ottaneet osaa mainonnan eettisen neuvoston puheenjohtaja varatuomari Outi Antila, varatuomari Arja Hiltunen, varatuomari Pirkko Mäkinen, johtaja Jorma Miettinen, toimitusjohtaja Mika Sarimo ja professori Liisa Uusitalo.

Outi Antila

puheenjohtaja

Paula Paloranta

sihteeri