MEN lausunto 18/2003

MAINONNAN EETTINEN NEUVOSTO
KESKUSKAUPPAKAMARI

Lausunto: 18/2003
Mainostaja: Jari Laakso Oy
Mainostettava tuote: Lumilaudat
Mainos: Lehtimainos
Annettu: Helsinki, 7.11.2003

Mainonnan eettinen neuvosto on saanut lausuntopyynnön kuluttajalta Slammer-lehdessä olleesta lumilautamainoksesta. Kuluttajan mielestä mainos, jossa käytetään lähes alastonta naista katseenvangitsijana, on sopimaton nuorten lehteen.

Jari Laakso Oy (mainostaja) ei ole antanut neuvostolle pyydettyä vastinetta. Kirjelmät ja mainosmateriaali liitettiin jutun asiakirjoihin

Mainoksen sisältö

Mainoksen kuvassa on teini-ikäisen pojan huone. Poika nukkuu sängyllä vierellään kaksi Sims-merkkistä lumilautaa. Toisessa lumilaudassa on kuva string-alushousuihin pukeutuneesta naisesta. Pojan polvi peittää naisen alastomat rinnat. Toisessa lumilaudassa on kuva korsettiasuisesta naisesta. Mainoksen vasemmassa alakulmassa lukee [Sweet Dreams]. Kuvan alareunassa on mainostajan nimi ja puhelinnumero sekä tuotetta koskevia tietoja.

Vastine

Mainostaja ei ole antanut mainonnan eettiselle neuvostolle sen pyytämää vastinetta mainoksesta.

Mainonnan eettisen neuvoston lausunto

Mainonnan kansainvälisten perussääntöjen 1 artiklan mukaan mainonnan on oltava lain ja hyvän tavan mukaista.

Mainonnan eettisen neuvoston tasa-arvoa koskevien periaatteiden 3 kohdan mukaan mainokset ovat hyvän markkinointitavan vastaisia, jos naista tai miestä käytetään katseenvangitsijana tai seksiobjektina ja sukupuolta käytetään alentavalla, väheksyvällä tai halventavalla tavalla, taikka annetaan seksuaalisia vihjailuja taikka lupauksia, joilla ei ole mainostettavan tuotteen kanssa mitään tekemistä.

Lumilautamainos on ollut lumilautailun erikoislehdessä. Kummassakin mainoksen lumilaudassa on vähäpukeisen naisen kuva. Mainonnan eettinen neuvosto toteaa, että vaikka mainoksessa on käytetty vähäpukeisia naisia katseenvangitsijoina, vähäpukeisuudella on kuitenkin asiallinen yhteys mainostettavaan tuotteeseen.

Mainituilla perusteilla mainonnan eettinen neuvosto katsoo, ettei mainos ole mainonnan kansainvälisten perussääntöjen tai mainonnan eettisen neuvoston tasa-arvoa koskevien periaatteiden vastainen.

Asian käsittelyyn ovat ottaneet osaa mainonnan eettisen neuvoston puheenjohtaja varatuomari Outi Antila, varatuomari Arja Hiltunen, kehitysjohtaja Jari Jussila ja varatuomari, OTL Paavo Nikula.

Outi Antila
puheenjohtaja

Paula Paloranta
sihteeri