MEN lausunto 12/2006 Muu hyvän tavan vastaisuus

MAINONNAN EETTINEN NEUVOSTO
KESKUSKAUPPAKAMARI

Lausunto: 12/2006
Mainostaja: Kaalimato
Mainostettava tuote: Erotiikkaan liittyvät tuotteet
Mainos: Radiomainos
Annettu: Helsinki, 30.10.2006

Mainonnan eettinen neuvosto on saanut lausuntopyynnön kahdelta kuluttajalta aikuisten erotiikkatuotteita mainostavasta radiomainoksesta. Kuluttajien mielestä ei ole eettisesti hyväksyttävää ja hyvän tavan mukaista, että mainosta esitetään aamuisin radiokanavilla, joita myös pienet lapset kuuntelevat. Lausuntopyyntöjen mukaan mainosta on esitetty ainakin Metro FM ja SuomiPOP radiokanavilla.

Mainostaja on ilmoittanut neuvostolle, ettei se anna vastinetta asiassa. Kirjelmät ja mainosmateriaali liitettiin jutun asiakirjoihin.

Mainoksen sisältö

Mainoksen naisääni kertoo: ”Moikka! Mun nimi on Marjukka. Mun päivät on aika kiireisiä. Aamulla lapset tarhaan, sitten aamujumppaan ja töihin. Iltapäivällä taas sama rumba. Kaikkien harrastukset, kaupassa käynnit ja ruoanlaitot. Mutta illalla, kun kaikki on rauhoittunut, niin mulla on vihdoinkin aikaa itselle. Silloin mä masturboin mun ihanalla Kaalimato-sauvalla. Sitä mä rakastan. Sitä mä suosittelen kaikille. Käy katsomassa Kaalimato.com. Kaikenlaiset leikkikalut aikuisille. Kaalimato.com”.

Mainonnan eettisen neuvoston lausunto

Mainonnan kansainvälisten perussääntöjen 2 artiklan mukaan mainos ei saa sisältää hyvän tavan vastaista lausumaa tai kuvallista esitystä. Perussääntöjen 14 artiklan vahingollisten vaikutusten ennaltaehkäiseminen –kohdan mukaan mainos ei saa sisältää lausumaa eikä kuvallista esitystä, jolla saattaisi olla vahingollisia vaikutuksia lapsen tai nuoren henkiseen, moraaliseen tai fyysiseen tilaan.

Mainoksessa mainostetaan erotiikkatuotteita tarjoavaa verkkokauppaa. Mainonnan eettinen neuvosto toteaa, että eroottisten tuotteiden myynti on sallittua, minkä vuoksi myös niiden mainonta on sallittua. Mainonnan eettisen neuvoston käsityksen mukaan kysymyksessä oleva mainos ei loukkaa mainoksen kohderyhmään kuuluvia, vaikka seksuaalisuuteen liittyvät asiat saattavat hämmentää joitakin henkilöitä. Mainos saattaa siten loukata tällaisten henkilöiden käsitystä säädyllisyydestä.

Mainosta on esitetty radiossa muun muassa aamu- ja iltapäivisin. Mainonnan eettinen neuvosto toteaa, että mainostajan tulisi pyrkiä ottamaan huomioon mainoksen luonne valitessaan sen esittämisajankohtaa.

Mainosta kokonaisuudessa arvioiden mainonnan eettinen neuvosto katsoo, että mainos ei ole mainonnan kansainvälisten perussääntöjen vastainen.

Asian käsittelyyn ovat ottaneet osaa mainonnan eettisen neuvoston puheenjohtaja varatuomari Outi Antila, päätoimittaja Lauri Kontro, viestintäpäällikkö Tuula Laitinen, johtaja Jorma Miettinen, varatuomari, OTL Paavo Nikula ja professori Liisa Uusitalo.

Outi Antila
puheenjohtaja

Paula Paloranta
sihteeri