Oletko hereillä markkinoiden murroksessa?

Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori. Kuva: Roni Rekomaa

Kansainväliset markkinat ovat murroksessa, missä suomalaisyritystenkin on syytä nyt olla hereillä. Koronapandemia on vain yksi osa muutosta, sillä markkinoilla tapahtuu paljon koronasta riippumatta.

Talouden digitalisaatio on jatkunut jo pidempään, mutta koronakriisi tulee väistämättä vauhdittamaan sitä. Etätyö tuli jäädäkseen, mikä muuttaa hyvin eri tavoin yritysten ja yhteiskunnan tapaan toimia. Teknologia vie vauhdilla kehitystä eteenpäin. Yritysten kansainvälisen liiketoiminnan mallit muuttuvat.

Huolta ilmastosta on kannettu jo jonkin aikaa, mutta nyt vihreä talous ja hiilineutraali yhteiskunta tuntuvat ottavan isoja loikkia eteenpäin, kun maailmantalouden veturit USA, Kiina ja EU asettavat tiukkoja uusia tavoitteita. Fossiiliseen energiaan taloutensa rakentaneet maat ovat jo vaikeuksia, jos eivät ole ajoissa heränneet muutokseen. Yritykset ja teknologia ovat avainasemassa ilmastotoimissa.

Maailmantaloudessa käydään myös tiukkaa kisaa johtavuudesta idän ja lännen kesken. Talous on keskeinen osa tämän päivän suurvaltasuhteita ja kauppapolitiikka on ulkopolitiikkaa. Kuka sanelee jatkossa maailmankaupan pelisäännöt ja standardit, on myös maailmanpolitiikassa vahvoilla. Yritysten strategiassa on tunnistettava uudet poliittiset muutokset sekä riskit investoinneille ja hankintaverkostoille.

Kaikki nämä ilmiöt vaikuttavat Suomen talouteen ja suomalaisiin yrityksiin niiden koosta ja toimialasta riippumatta. Yritysjohdon hallituksesta toimivaan johtoon on oltava hereillä muutoksessa ja ennakoitava tulevaa. Yritys ei voi enää olla välinpitämätön kansainvälisten markkinoiden tai teknologian muutoksesta, suurvaltasuhteista tai kauppapolitiikasta, sillä ne vaikuttavat väistämättä yritykseen toimialasta riippumatta.

Keskuskauppakamarin Suuri Vientipäivä 9.2.2021 tarjoaa ajankohtaista sisäpiiritietoa kansainvälisten markkinoiden muutoksesta sekä riskeistä ja mahdollisuuksista yritysten kannalta erityisesti Euroopassa, USA:ssa, Kiinassa ja Venäjällä. Muutoksen ymmärtäminen ja osaava johtaminen muutoksessa on osa yrityksen pärjäämistä markkinoilla. Yritys – ole hereillä, sillä kilpailijasi on!

Tutustu 9.2.2021 järjestettävään verkkotapahtumaan ja ilmoittaudu mukaan:

Timo Vuori

Keskuskauppakamarin johtaja ja Kansainvälisen kauppakamarin maajohtaja

Kategoriat:EU, Kansainväliset asiat, Vienti, Timo Vuori