ATA carnet helpottaa tavaroiden väliaikaista vientiä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan 1.1.2021 alkaen

Keskuskauppakamari yhteyspäällikkö Anne Hatanpää.

ATA carnet on kansainvälinen tulliasiakirja, joka avulla tavaroita voidaan viedä sopimukseen liittyneisiin maihin tulli- ja verovapaasti korkeintaan yhden vuoden ajaksi. Lyhenne ATA (Admission Temporaire / Temporary Admission) kertoo, että kysymyksessä on tavaroiden väliaikainen maasta-vienti.

ATA carnet’lla voidaan väliaikaisesti viedä kaupallisia tavaranäytteitä, ammatinharjoittamisvälineitä ja näyttelytavaroita Yhdistyneen kuningaskunnan tullialueelle, mukaan lukien Guernseyn saari, Mansaari ja Jerseyn saari 1.1.2021 alkaen.

ATA carnet’ta voidaan käyttää kauttakulkuun, mutta sitä ei voida käyttää postiliikenteessä Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Tarvittaessa ATA carnet’n voimassaoloaikaa voidaan pidentää, mutta sitä ennen on otettava yhteyttä Suomen ja Yhdistyneen kuningaskunnan tulleihin sekä ATA carnet’n myöntäneeseen kauppakamariin.

ATA carnet hyväksytään kaikissa Yhdistyneen Kuningaskunnan satamissa ja lentokentillä, joissa tavaroiden, matkustajien ja matkatavaroiden tullaus voidaan suorittaa.

Poikkeuksena Dover, Euroshuttle ja Holyhead – tullauspaikat siirretty sisämaahan

Kaikkien, jotka saapuvat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan Doverin, Euroshuttlen tai Holyheadin kautta tai jotka lähtevät näistä satamista, tulee selvittää sisämaan tullauspaikat, jotka on otettu käyttöön satamien toiminnan helpottamiseksi. Nämä toimipaikat voivat käsitellä ATA carnet’eita, CITES-, TIR- ja CTC-asiakirjoja:

https://www.gov.uk/guidance/moving-goods-through-the-port-of-dover-and-eurotunnel-with-an-ata-carnet

https://www.gov.uk/government/publications/attending-an-inland-border-facility/attending-an-inland-border-facility

Pohjois-Irlannista tai Pohjois-Irlantiin Yhdistyneen kuningaskunnan kautta ATA carnet’lla vietävä tavara tulee esittää tullille Pohjois-Irlannissa
Kaikki ATA carnet’t, jotka saapuvat Yhdistyneeseen kuningaskuntaan tai lähtevät Yhdistyneestä kuningaskunnasta Pohjois-Irlannin kautta, tulee esittää tullille Pohjois-Irlannissa.

Irlannin tasavallan ja Pohjois-Irlannin maarajalla liikenteessä noudatetaan normaaleja aukioloaikoja klo 9.00–17.00.

Lisätietoja ATA carnet’n hakemisesta ja käytöstä www.atacarnet.fi ja ata@chamber.fi ja kauppakamareista.

Hatanpää Anne

Anne Hatanpää

Yhteyspäällikkö

+358 50 320 9539

Kategoriat:Kansainväliset asiat, Vienti, Anne Hatanpää