Betroc – Perheyrityksessä pitkäaikaisten työntekijöiden kanssa eletään nuoruudesta aikuisuuteen

Sodankyläläinen perheyritys Betroc tuottaa vastuullisesti betonia. Betonielementit valmistetaan kestämään jopa sata vuotta. Kestävät ja energiatehokkaat rakennusratkaisut ovat yksi merkittävistä tekijöistä myös kasvihuonepäästöjen vähentämisessä. Alalla arvostetaan pitkäaikaisia työntekijöitä mm. työn erityisluonteen ja asiantuntemuksen vuoksi.

Kadulta otettu kuva kerrostalosta, jossa on tiilinpunainen tiiliseinä. Tiilet on ladottu symmetrisesti vaaka- ja pystysuuntaisista tiilistä.
Oulun Arten haastavassa tiililadonnassa näkyy Betrocin ammattilaisten kädenjälki. Kuva: Betroc

Yrityskaupan myötä nykyään Napapiirin Betonin omistama ja siten Ruskon Betonin perheyrityskonserniin kuuluva Betroc jalostaa raaka-aineista betonia ja toimittaa niin valmisbetonia kuin betonielementtejä maastoon ja rakennuksille. Toimialueena on erityisesti Lappi ja Oulu, sekä muu Suomi ja Pohjoismaat.

Betrocin perheyrityksen yksi entinen omistaja ja edelleen yrityksessä työskentelevä Leena Pulju kertoo betonialalla työskentelyn olevan osittain käsityötä. Maastoon tulevat betonielementit tehdään standardina olemassa olevien muottien mukaan, kun taas talonrakennuksessa jokainen kohde on yksilöllinen. Tällöin elementtimuotit rakennetaan alusta alkaen itse, mikä vaatii erityistä ammattitaitoa.

Alalla arvostetaan pitkäaikaisia työntekijöitä ja on tärkeää, että ihmiset ovat kokeneita ja ymmärtävät alan. Henkilöstön ammattitaitoa myös pidetään jatkuvasti yllä erilaisin koulutuksin.

“Meillä on ollut onni saada pitää henkilöstöä pitkään. Monet ovat olleet töissä 20, 30 ja jopa 40 vuotta. Betonialalla työ ja kouluttautuminen on pitkäjänteistä”, kertoo Pulju.

“Vaikka ammattitaitoisella, entisellä talonrakentajalla olisi pitkä kokemus rakennustyömailta, on rakentaminen betonielementeiksi täysin eri maailmansa ja alan käsittämisessä kestää oma aikansa. Meillä on korkea laadunvalvonta, ja esimerkiksi tuotannosta vastaavan betonilaborantin tai betonityönjohtajan ja betonijulkisivutyönjohtajan pätevyydet koulutamme itse alamme järjestämillä kursseilla”, kuvaa Pulju erityistä alaa.

Kuvassa näkyy iglutorni talvisessa maisemassa.
Betroc on toimittanut Kakslauttasen Arctic Resort -lomakohteen tornirakennuksen betonielementit. Kuva: Betroc

Palkitseminen Betrocin yrityskulttuurissa

Ansiomerkkejä haettiin aikoinaan ensimmäistä kertaa yrityksen 50-vuotisjuhlaan, ja yleensä merkit luovutetaan nyt 66-vuotiaassa Betrocissa kesäjuhlan yhteydessä. Korona-aikaan ei ole voinut kokoontua, mutta viime kesäkuussa pystyttiin järjestämään pienimuotoinen kesäjuhla ja ansiomerkkien luovutus. Pulju kertoo myös, että syksyllä ansiomerkkejä luovutettiin poikkeustilanteen vuoksi arkisesti toimistolla kakkukahvien kanssa, eikä tämäkään vähentänyt luovutuksen arvokkuutta. Heidän kokemuksensa mukaan ansiomerkin luovutus onnistuu työntekijää arvostavasti ja kunnioittavasti monin eri tavoin yrityksen erilaisissa tilaisuuksissa kahvihetkistä isoon juhlaan.

Ansiomerkit ovat Puljun mukaan tärkeä osoitus siitä, että sitoutumista ja työpanosta arvostetaan.

“Arvomaailma pk-sektorin perheyrityksessä tuntuu olevan kaikilla sama: perheyrityksessä työntekijät ovat kuin perheenjäseniä ja heistä pidetään huolta, eletään ilot ja murheet yhdessä. Jos työntekijä on ollut 30 vuotta mukana toiminnassa, hänen kanssaan on eletty mukana nuoruudesta aikuisuuteen”, Pulju kuvaa.

Lue lisää Betrocista: betroc.fi