Eduskuntavaalit 2023
Kevään 2023 eduskuntavaalien jälkeen muodostettavan hallituksen päätökset määrittävät sen, kykeneekö Suomi uudistautumaan ja ylläpitämään pohjoismaisen hyvinvointimallinsa. Hyvinvoinnin mahdollistavat vahva julkinen talous ja yityksille kilpailukykyinen toimintaympäristö. Tämä edellyttää sitä, että työmarkkinat toimivat, verotus on kannustavaa, työnteko on aina kannattavaa ja sääntely sujuvaa.

Vaikuttaminen
- Alue- ja rakennepolitiikka sekä maankäyttö
- Eduskuntavaalit 2023
- Innovaatiopolitiikka, IPR ja digitalisaatio
- Kansainvälinen kauppa ja EU
- Kilpailu
- Liikenne
- Osaava työvoima
- Talous ja työ
- Työhön ja opiskeluun perustuva maahanmuutto
- Yritysten toimintaympäristö
- Yritysturvallisuus
- Venäjä-pakotteista yrityksille
- Verotus
- Vihreä siirtymä
Suomi seisoo nyt vedenjakajalla. Julkinen talous on kestämättömällä pohjalla ja sen seurauksena hyvinvointimme rahoituspohja on uhattuna. Olemme tilanteessa, jossa Suomen taakkana on edelleen kasvava julkinen velka, valtion talouden paisuneet menot, ratkaisemattomat rakenteelliset ongelmat, heikko tuottavuuskehitys, kireä verotus ja ikääntyvä väestö.
Hyvä uutinen kuitenkin on, että ratkaisun avaimet ovat omissa käsissämme. Suomen tulevaisuuden menestyksen ratkaiseminen onnistuu niillä keskeisillä politiikan osa-alueilla, jotka voivat nostaa Suomen kasvavaksi ja kilpailukykyiseksi maaksi. Keskeisessä roolissa on osaaminen ja osaavan työvoiman saatavuuden turvaaminen, Suomen ja eri alueiden saavutettavuus ja logistinen kilpailukyky, sujuvat luvitusprosessit sekä kestävä julkinen talous.
Ratkaisuja Suomelle

Ratkaisuja Suomelle
Edessämme on nyt valinta: uudistu tai näivety. Nykytila johtaa hitaaseen näivettymiseen. Suomen on valittava rohkean uudistumisen tie.
Keskuskauppakamari on koostanut ratkaisuja Suomen uudistamiseksi kilpailukykyiseksi ja hyvinvoivaksi yhteiskunnaksi, joka toimii vastuullisesti ja kasvaa kestävästi.
Tulevaisuuden ratkaisut: Kauppakamarien eduskuntavaaliteesit 2023

Tulevaisuuden ratkaisut
Suomen tulevaisuus vaatii ratkaisuja. Velkaantuva, ikääntyvä ja byrokraattinen maa tarvitsee suunnanmuutoksen. Tavoitteena tulee olla kestävä talous ja kilpailukykyinen toimintaympäristö, joka houkuttelee yrityksiä investoimaan, kasvamaan ja työllistämään sekä yksittäisiä ihmisiä yrittämään, innovoimaan ja tekemään töitä.
Elinkeinoelämän yhteiset hallitusohjelmatavoitteet 2023

Elinkeinoelämän yhteiset hallitusohjelmatavoitteet 2023
Elinkeinoelämän järjestöt Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät, Keskuskauppakamari ja Perheyritysten liitto edustavat yrityksiä ja niiden omistajia, joiden harteilla Suomen hyvinvoinnin säilyttäminen pitkälti lepää. Tässä julkaisussa on suomalaisten yritysten ja elinkeinoelämän keskeisiä yhteisiä tavoitteita ehdolle seuraavan hallituksen ohjelmaan.
Jyri Häkämies Elinkeinoelämän keskusliitto
Juho Romakkaniemi Keskuskauppakamari
Minna Vanhala-Harmanen Perheyritysten liitto
Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjät