Kirjoittaja: Varian Finland
Julkaistu: 21.3.2024
Ansiomerkkiuutisia
Nopeasti kehittyvällä terveysteknologia-alalla on kolmessa vuosikymmenessä otettu jättiharppauksia, ei vain syövän sädehoidossa ja diagnostiikassa vaan myös niiden kehittämiseen käytettävien teknologioiden ja järjestelmien osalta. Ilman sitoutuneita huippuammattilaisia nämä edistysaskeleet eivät olisi olleet mahdollisia. Maailman johtava syövän sädehoitolaitteiden ja -teknologian valmistajan tuotekehitysyksikkö Varian Finland halusi palkita kultaisilla ansiomerkeillä merkityksellisen työn, jota Joakim Pyyry ja Ari Pekkarinen ovat yhtiössä tehneet jo yli 30 vuoden ajan.
Syöpä on maailman toiseksi yleisin kuolinsyy. Mitä aiemmin syöpä todetaan ja mitä aiemmin hoito aloitetaan, sitä paremmat mahdollisuudet siitä on selvitä. Tähän haasteeseen Joakim Pyyry ja Ari Pekkarinen ovat työurillaan keskittyneet.
Merkityksellinen työ, jossa voi kehittää ja kehittyä
Kun järjestelmäarkkitehtuurista vastaava johtaja Joakim Pyyry 90-luvun alussa aloitti uransa Varianilla, työ oli jo kansainvälistä, mutta sitä tehtiin faksin ja konferenssipuheluiden avulla. Nykyään hän johtaa tiimejä, jotka työskentelevät 13 eri aikavyöhykkeen ylitse. Faksi on vaihtunut erilaisiin etätyösovelluksiin eikä työkään ole pysynyt samana.
Varianilla vietettyjen vuosien varrelle on mahtunut paljon – opettavaiset vuodet yhtiön päätoimipaikassa Kaliforniassa, järjestelmäarkkitehtuurin asiantuntijatehtävät, väitöskirja algoritmeista sekä erilaiset johtotehtävät. Kehittyvä ala ja kasvava organisaatio ovat tarjonneet mahdollisuuksia kehittyä ja kehittää.
”Minulla on ollut täällä mahdollisuus tarttua erilaisiin tilaisuuksiin ja kehittää osaamistani. Kollegat sekä paikallisesti että kansainvälisesti ovat todella mukavia – yhteisö on ollut aika pysyvä ja se on osaltaan pitänyt myös minut täällä. Jaamme yhdessä Varianin arvot, ja se on merkittävä vetovoimatekijä”, Pyyry kertoo.
”Sädehoidon teknologia on mullistunut urani aikana, ja tekemämme työ on osaltaan mahdollistanut ne teknologiset muutokset, jotka ovat vaikuttaneet potilaiden hoidettavuuteen. Tuntuu merkitykselliseltä, että olen saanut olla mukana kumouksellisessa työssä, jolla olemme voineet viedä sädehoitoa eteenpäin koko maailmassa. Samalla olemme osanneet tehdä teknologiasta vieläpä helppokäyttöistä”, Pyyry jatkaa.
Työyhteisö ja monipuolinen työ, joiden ansiosta töihin on mukava tulla
35 vuotta Varianilla työskennellyt Ari Pekkarinen on tehnyt koko uransa ohjelmistojen tuotekehitystyön parissa. Työtä on saanut tehdä laaja-alaisesti, ja se on sisältänyt kaikki tuotekehityksen osa-alueet – suunnittelun, ohjelmoinnin, testauksen ja dokumentoinnin sekä asiakkaiden eli hoitohenkilökunnan antaman palautteen käsittelyn. Varsinkin työuran alkuaikoina Pekkarisen työ sisälsi myös asiakkaiden koulutusta ja mittalaitteiden huoltoa asiakkaiden luona.
”Työurani aikana olen päässyt näkemään sädehoidon kehityksen aitiopaikalta ja olen saanut olla mukana kehityksessä omalla työpanoksellani. Sädehoitolaitteet ovat kehittyneet valtavasti, ja samalla sädehoidon annossuunnittelussa on voitu ottaa käyttöön uusia tekniikoita, joita sädehoitolaitteet mahdollistavat. Olen erittäin ylpeä tuotteista, joita olen saanut olla kehittämässä”, Pekkarinen kertoo.
Pekkarisen mukaan erityisesti kollegoilla ja työn monipuolisuudella on ollut merkittävä rooli työssä viihtymisessä. Hän muistelee lämmöllä myös kohtaamisia ohjelmistoja itse hoitotyössä hyödyntävien ammattilaisten kanssa.
”Työmatkat ulkomaisille sädehoitoklinikoille ovat olleet mielenkiintoisia, ja paikallisten henkilökunnan kanssa käydyt keskustelut ovat avartaneet näkemystäni siitä, mitä ohjelmistolta vaaditaan ja miten eri maissa sädehoitoa käytännössä tehdään”, Pekkarinen muistelee.
Taistelu syöpää vastaan tarvitsee sitoutuneita ammattilaisia
Varian Finlandin toimitusjohtaja Kari Toimela on avoimen ylpeä työyhteisöstään, jossa kehitetään syövän sädehoidon älyä. Hänelle on kunnia päästä palkitsemaan julkisesti huippuammattilaiset, jotka molemmat ovat sitoutuneet työskentelemään tavoitteenaan maailma, jossa ei tarvitse pelätä syöpää.
”Saamme olla todella iloisia, että meillä on töissä sellaisia ihmisiä kuin Ari ja Joakim. Heidän vankkumattomuutensa ja sinnikkyytensä ovat inspiraationa meille kaikille. Yhteisenä tavoitteenamme on taistella syöpää vastaan, ja heidän tekemällään työllä on suuri merkitys. Teknologiankin takana on aina lopulta ihminen”, Toimela kiittää.